Polen zijn nu de snelst groeiende migrantengroep in Nederland. Zij behoren tot de Europese Unie, dus kunnen vrijelijk werken in Nederland. In de media wordt de berichtgeving over Polen steeds negatiever.
Het is daarom de hoogste tijd hun aanwezigheid in de Nederlandse samenleving zichtbaar te maken.
Vandaar de actie “Geef de Polen een gezicht”, een project van Universiteit Leiden Campus Den Haag, webportaal van de Poolse gemeenschap in Nederland Polonia.nl en de website vijfeeuwenmigratie.nl.
Anders dan veel mensen denken, zijn er altijd al Polen in Nederland geweest. Ver vóór de oorlog werkten zij in de mijnen in Zuid-Nederland. Later hielpen ze aan de bevrijding van Nederland. Nog weer later vonden Solidarność strijders hier onderdak. Anderen zijn gekomen als journalist, kunstenaar, winkelier of ondernemer.
“Door kennis te verzamelen en hun erfgoed in Nederland vast te leggen, willen we een genuanceerd beeld geven van Polen in Nederland die de laatste tien jaar zijn gekomen, maar ook van oudere generaties” aldus prof. Wim Willems van Universiteit Leiden (Campus Den Haag), initiatiefnemer van deze actie (lees het interview).
Archiefmateriaal over Polen in Nederland is er niet. De sociale media (Faceboek en Flickr) bieden een uitkomst. Vandaar de omroep:
“Doe mee. Geef de Polen een gezicht!”
Wat willen we u vragen?
Laat ons zien wat Poolse nieuwkomers hebben toegevoegd aan de Nederlandse samenleving. Volg Poolse gezinnen door de tijd heen.
- Zoek naar documenten, voorwerpen en verhalen over hun leven in Nederland. Hoe zij zijn veranderd en wat zij zijn blijven koesteren uit het land van herkomst.
- Ga op zoek naar foto’s van de reis van Polen naar Nederland, hun aankomst, de plekken waar nieuwkomers aan de slag zijn gegaan: in de mijnen, tuinbouw, de bouw, winkels en andere bedrijven.
- Geef een beeld van de manier waarop Polen wonen, hoe hun leven eruit ziet, hun activiteiten in eigen verenigingen en organisaties, maar ook op Nederlandse scholen, in buurthuizen, op straat en in woningen.
- Kom met foto’s van het alledaagse leven, van Pools eten en feestjes, van eigen kunst. Maar ook van de mengeling van Nederlandse en Poolse gewoonten.
- Tot slot, voeg foto’s en hun verhalen toe aan de website Vijfeeuwenmigratie of plaats ze in het fotoalbum Vijfeeuwenmigratie op Flickr.
We rekenen op jullie bijdrage. Hoe rijker de verzameling, hoe meer kans op tentoonstellingen, boeken en documentaires.
Meer informatie
(Nederlands) Mila Ernst – project coördinator website Vijfeeuwenmigratie.nl, verbonden aan het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM),
(Nederlands en po polsku) Malgorzata Bos-Karczewska – hoofdredacteur Polonia.nl, website van de Poolse Gemeenschap in Nederland, E: info@polonia.nl
Deelnemende organisaties:
www.vijfeeuwenmigratie.nl is een project van het Centrum voor de Geschiedenis van migranten (CGM), het IISG en de LOM – samenwerkingsverbanden
- BEZOEK: “Geef de Polen een gezicht” op Vijfeeuwemigratie.nl
- VOLG: de actie op Facebook
- FOTO’S: Deel ze mee op Flickr “100 jaar Polen in Nederland”
- BEZOEK: Fotoalbum Polonia.nl
- GEZOCHT: Poolse Spoorzoekers voor de regio Den Haag
- LEES: Interview met projectleider – prof. Wim Willems
Gepubliceerd op Polonia.NL op 12.03.2011, update 31.03.2011
Uitgever: STEP- Stichting van Poolse Experts in Nederland, lees over ons